Κομβική Ταχυκαρδία Επανεισόδου

Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς παράγονται από το φλεβόκομβο και αφού εκπολώσουν τους κόλπους μεταφέρονται διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου στις κοιλίες. Σε ορισμένα άτομα, ο κολποκοιλιακός κόμβος, η ηλεκτρική γέφυρα που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες, μπορεί να περιλαμβάνει δύο οδούς αγωγής των ερεθισμάτων, μία βραδεία και μία ταχεία οδό. Τα ερεθίσματα διέρχονται από τους κόλπους προς τις κοιλίες διαμέσου της ταχείας οδού.

Υπό ορισμένες συνθήκες, κάποιοι ασθενείς με διπλή οδό στον κολποκοιλιακό κόμβο μπορεί να παρουσιάσουν ένα είδος βραχυκυκλώματος μεταξύ των δύο αυτών οδών με αποτέλεσμα την εμφάνιση μίας ταχυκαρδίας η οποία ονομάζεται κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου (video).

Η κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου είναι η συνηθέστερη υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (πλην της κολπικής μαρμαρυγής) και παρουσιάζεται συνήθως σε νεαρά άτομα, κυρίως γυναίκες, χωρίς συνυπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Η έναρξη της ταχυκαρδίας είναι απότομη με καρδιακές συχνότητες συχνά ιδιαίτερα υψηλές (170-220 σφύξεις ανά λεπτό).

Η διάγνωση της κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου μπορεί να τεθεί με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όταν αυτό λαμβάνεται επί του επεισοδίου.

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτροκαρδιογράφημα επί της ταχυκαρδίας, η τοποθέτηση Holter ρυθμού πολύ σπάνια βοηθά λόγω της παροξυσμικής εμφάνισης της ταχυκαρδίας. Σε συμπτωματικούς ασθενείς με κλινική υποψία ταχυκαρδίας, η διάγνωση τίθεται με βεβαιότητα κατά την ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα της κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου είναι η αιφνίδια εμφάνιση ρυθμικής ταχυκαρδίας με αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στην καρδιά). Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι:

  • ζάλη
  • τάση προς λιποθυμία
  • απώλεια συνείδησης
  • προκάρδιο άλγος (επί συνυπάρχουσας στεφανιαίας νόσου)

Η κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου δεν είναι απειλητική για τη ζωή, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνια η εμφάνιση επιπλοκών μεταξύ ασθενών χωρίς υποκείμενη καρδιακή πάθηση.

Η αντιμετώπιση ασθενών με κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου έχει ΔΥΟ στόχους: (Α) ανάταξη της ταχυκαρδίας και (Β) πρόληψη νέων επεισοδίων

(Α) Ανάταξη της κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου
Η ανάταξη της κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου μπορεί να επιτευχθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Με χειρισμούς από τον ασθενή
    Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής χειρισμός είναι η δοκιμασία Valsalva (αύξηση ενδοθωρακικής πίεσης κατά τη βίαιη εκπνοή με κλειστό στόμα και μύτη).
  • Με χειρισμούς από τον ιατρό
    Μία μέθοδος που μπορεί να δοκιμαστεί από το θεράποντα ιατρό είναι η μάλαξη καρωτίδας κατά την οποία ασκείται ήπια πίεση στην περιοχή της καρωτίδας για μερικά δευτερόλεπτα. Ο χειρισμός αντενδείκνυται σε ασθενείς με στένωση καρωτίδας.
  • Φαρμακευτικά
    Η αρρυθμία τερματίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με φάρμακα που συνήθως χορηγούνται ενδοφλεβίως (συνήθως αδενοσίνη, β-αναστολείς, βεραπαμίλη ή διλτιαζέμη).
  • Με ηλεκτρική ανάταξη (εξαιρετικά σπάνια)

(Β) Πρόληψη νέων επεισοδίων κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου
Η πρόληψη νέων επεισοδίων κομβικής ταχυκαρδίας επανεισόδου μπορεί να γίνει είτε με αντιαρρυθμικά φάρμακα, είτε με κατάλυση (video)

Tα φάρμακα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα από την κατάλυση στην πρόληψη υποτροπών.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατάλυση θεωρείται θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση ασθενών με κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου.

1. Οι ασθενείς με κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Οι ασθενείς με κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου ΔΕ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά συνέπεια ΔΕΝ απαιτείται θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα